Василь ТУГЛУК
для «Урядового кур’єра»

Безперечно, політична й економічна ситуація в країні нині непроста. Нова влада на загальнодержавному рівні змушена концентрувати зусилля на одночасному  розв’язанні одразу  кількох стратегічних проблем, які  у всіх на слуху.  Як наслідок, в неї не вистачає ні часу, ні ресурсів, щоб розставити все, так би мовити, на свої місця в ситуаціях, які виникають, приміром, у глибинці на рівні невеликих населених пунктів. І цим не проти скористатися певні групи і особи для вирішення своїх суто корисливих, меркантильних інтересів.  А для досягнення  мети вони використовують  зазвичай методи, які не мають нічого спільного із законністю. Як це сталося, приміром, наприкінці минулого місяця в Новій Каховці, що на Херсонщині.

 Події, що відбувалися 31 березня цього року біля прохідної  газобетонного заводу «Енерджі продакт»,  мали всі ознаки класичного рейдерства.  Сюди для захоплення підприємства прибуло близько п’ятдесяти осіб у касках, бронежилетах, озброєних битками  й арматурою. Однак досягти мети, яку поставив перед ними замовник цієї протизаконної акції, вони не змогли. Передусім тому, що, як розповів журналістам під час прес-конференції генеральний директор ТОВ «Енерджі продакт» Микола Шиян, менеджмент підприємства вчасно зорієнтувався і передбачив можливість такого розвитку подій. Адже напередодні, у п’ятницю ввечері, працівники державної служби охорони, які, згідно з договором, охороняли підприємство, без будь-яких пояснень залишили свої пости. Зроблено це було, очевидно, за наказом їхнього київського керівництва, оскільки  послуги з охорони заводу було проплачено наперед  до 2 квітня. Тому на захист підприємства стали ті, хто працює на ньому, що є переконливим свідченням успішної роботи заводу за нинішнього керівництва.

Щодо попереднього менеджменту, представник якого і став організатором цієї спроби захоплення заводу, то працівники підприємства дуже добре пам’ятають методи і стиль його «роботи»: зарплату працівникам не виплачували три місяці, виробництво зупинилося.  Оскільки ж за нинішнього керівництва підприємство ожило і нарощує з місяця в місяць випуск продукції, є стабільна зарплата і впевненість у майбутньому, соціальні гарантії, то колектив  заводу готовий захищати його всіма силами.  Бо за  плечима працівників стоять також сім’ї, для яких зарплата тих, хто трудиться на підприємстві, є,  по суті, рятівним кругом, який допомагає їм триматися, так би мовити, на поверхні в нинішній непростий час.

Що стосується недалекого минулого, то, за словами нинішнього керівника підприємства Миколи Шияна, ініціатором спроби захоплення виступив Дмитро Васильєв, який вимагав негайно передати йому  частину майна підприємства, пред’явивши позовні документи, які раніше суд визнав безпідставними. Як відомо,  пан Васильєв  вважається довіреною особою Івана Вінника — колишнього директора підприємства. Його і його шефа було відсторонено від виконання службових обов'язків ще в 2013 році за підозрою в шахрайських діях. «Пан Вінник залишив завод  у стані банкрутства, було встановлено факти службових зловживань: кошти підприємства виводили через наближених до директора осіб. Зокрема, один з екс-топ-менеджерів заводу Сергій Бабій за розпорядженням тодішнього директора отримав матеріальну допомогу в сумі 20 мільйонів гривень. І це тоді, коли звичайні робітники не отримували заробітну плату протягом кількох місяців», — зауважив Микола Шиян.

Слід зазначити, що ТОВ «Енерджі продакт» (колишній завод ТОВ «Завод будівельних матеріалів №1») — одне з найбільших підприємств із виробництва газобетону у Східній Європі. Його потужність становить 450 тисяч кубічних метрів на рік. Попереднє керівництво, по суті, вело завод до банкрутства, яке стало б  нищівним  ударом не лише по тих 300 працівниках, що трудяться на ньому,  їхніх сім’ях та суміжних підприємствах, які є постачальниками сировини для заводу, а й по бюджету Нової Каховки. Адже підприємство для міста бюджетоутворююче, і лише за три місяці з часу відновлення роботи сплатило різних податків і зборів понад два мільйони гривень.  Окрім того, воно працює  без прострочених зобов’язань перед кредиторами, вкладає кошти в модернізацію, збільшення потужності. 

У свою чергу Олександр Лисенко, представник «Альфа-Банку», зазначив, що банк співпрацює з  підприємством з 2008 року і протягом  усього часу виступав надійним партнером заводу. Щодо колишнього керівництва, то проти нього було відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайських дій. «Внаслідок таких дій Вінника ТОВ «Енерджі продакт» змушене було в листопаді звернутися по кредит в «Альфа-Банк» для відновлення зупиненої роботи. Адже попередній менеджмент вивіз документацію, офісне обладнання, оргтехніку і навіть автобус, на якому співробітники їздили на роботу», — підкреслив  Олександр Лисенко.

Однак очевидні факти підробки довіреності, на підставі яких виводили активи, як зазначив представник банку, попередня влада не розслідувала. Тому він висловив сподівання, що за нинішньої  влади розслідування кримінальних справ проти шахраїв нарешті набуде конкретних обрисів, а інвестори та бізнес відчують, що вони перебувають під захистом законів. Він наголосив, що питання захисту прав кредиторів — найбільш актуальні на сьогодні для української банківської системи і гарант її успішного розвитку.

Робити ж це все необхідно оперативно, не відкладаючи на потім. Адже  наступного дня після інциденту з рейдерами міліція затримала автобус, у якому перебували близько сотні «тітушок», які прямували до Нової Каховки на територію ТОВ «Енерджі продакт». Отже історія з рейдерством не закінчилася. Тому влада має вжити заходів щодо ініціаторів протиправних дій, щоб ця історія не мала продовження.