Це було останнє засідання чинного складу уряду. Його Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкривав оголошенням напередодні старту роботи Верховної Ради восьмого скликання: «Відповідно до Конституції України Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраним парламентом».

Того дня у виступі глава уряду згадав усе, що відбулося в нашій країні та в стінах Будинку уряду за дев’ять останніх місяців. Нагадав і спрогнозував складний 2015 рік, девізом якого має стати слово «відповідальність»: нового уряду, парламенту й Президента.

Цей Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраною Верховною Радою. Фото з сайту kmu.gov.ua

«Чи зробили ми все, що могли? Так. Все, що можна було зробити в цій ситуації, витягнути, вирішити — все зроблено. За зроблене мені не соромно! Я сподіваюся виключно на підтримку людей, на ту підтримку, яку ми мали протягом цього року. Іншого шляху, ніж уперед, у нас нема», — наголосив Арсеній Яценюк.

Якщо в березні керівництво держави за результатами року очікувало рівня падіння економіки до 10%, то в листопаді дає втішний прогноз до мінус 7%. Дефіцит державного бюджету сягне 4%. Однак Арсеній Яценюк вважає цей показник доволі прийнятним для країни, яка виживає в умовах війни із зовнішнім агресором.

Неабияк державі допомогли міжнародні кредитори.

За словами глави уряду, без залучених ззовні 8,6 мільярда доларів країна не змогла б розрахуватися за зовнішніми зобов’язаннями. А таких у нинішньому році не багато й не мало — 9,1 мільярда доларів.

Обслуговування зовнішніх боргів

«Окремо хотів би зазначити, що 1,67 мільярда доларів ми заплатили за боргами НАК «Нафтогаз України». Їх ми погасили місяць тому», — додав Арсеній Яценюк. До речі, на компенсацію різниці в тарифах на тепло та на закупівлю газу уряд залучив із державного бюджету для цієї компанії 103 мільярди гривень. Причиною непокриття дефіциту НАК стало падіння національної грошової одиниці.

А неабияким позитивом Арсеній Яценюк вважає відхід від російської газової голки — завдяки диверсифікації постачання природного газу реверсом з Європейського Союзу. «Повністю навіть Європа не може відмовитися від російської газової залежності. Але разом з нашими європейськими і американськими партнерами ми на 60% замістили постачання природного газу з Росії на постачання газу з країн-членів ЄС», — додав він.

У цьому контексті згадувалося й про ціну на блакитне паливо та про півмільярдне заощадження Україною коштів завдяки відмові сплачувати за кожну тисячу кубів по 500 доларів.

У перспективі країна збільшуватиме обсяги закупівлі реверсного газу та будуватиме газогони для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів. А нині Прем’єр звітує про закачані до підземних сховищ 12 мільярдів кубометрів газу. Він дав зрозуміти українцям, що в їхніх домівках буде тепло настільки, щоб нормально перезимувати: «Я завжди казав: тепло не буде, але не замерзнемо. Зараз можу сказати, що буде трошки тепло, але не розслаблюйтеся — газ треба економити. Бо ті заходи, які ми здійснили з підвищення тарифів, не дали жодного результату».

Чого ще вимагає мир?

Окремо Прем’єр нагадав про подання Україною проти Росії трьох позовів до Європейського суду з прав людини. Наша сторона вимагає відшкодувати трильйонні збитки, завдані їй з півночі. Розпочато й процедуру притягнення Росії до відповідальності у Міжнародному суді ООН за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

«Україна перебуває фактично у стані війни з ядерною державою, в умовах російської агресії, яка вже призвела до тимчасової втрати контролю над частиною території. Протягом останніх 20 років жоден уряд не був у таких умовах, тому що жоден уряд не був військовим урядом», — додав Арсеній Яценюк.

Укотре прозвучала згадка, що російська воєнна агресія вже спричинила тимчасову втрату владою України контролю над АР Крим і над деякими районами Донецької та Луганської областей. А 19 мільярдів гривень державі довелося витратити на утримання Збройних сил і Національної гвардії. Такі обсяги видатків на армію глава уряду назвав безпрецедентними, як і те, що на ці кошти закуповували сотні одиниць військової техніки.

Що може ще принести мир і зупинити військову агресію? Арсеній Яценюк вважає, що Мінський протокол. Однак Росія має виконувати прописані у ньому пункти.

Окремо про Донбас

Прем’єр повторив інформацію про те, що Кабінет Міністрів передбачив можливість отримувати соціальні виплати для тимчасово переміщених із окупованих територій осіб. «За нашими оцінками, на територіях, які контролюють російські терористи, залишилося близько 1,2 мільйона пенсіонерів, з яких отримують пенсію на інших територіях уже 600 тисяч осіб, — сказав він, додавши, що уряд не може відправити кошти на окуповані території Донбасу. — Тільки-но Кремль забере своїх бандитів з території України і ми відновимо контроль над усією територією Української держави, зокрема у Донецьку і Луганську, ми будемо здатні заплатити всі соціальні виплати».

У вірогідній гуманітарній катастрофі на Донбасі він ще раз звинуватив Кремль. Зі свого боку уряд зробив усе можливе, аби ситуації запобігти і навіть виправити.