Підготовка до опалювального сезону 2014-2015 років стала головною темою учорашнього розширеного зібрання за участі голів обласних державних адміністрацій у стінах клубу Кабінету Міністрів і у відкритому режимі для представників ЗМІ. У такий спосіб Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк хотів донести до кожного з пересічних українців позицію уряду та, власне, поділитися об’єктивною інформацією, скажімо, щодо запасів блакитного палива у вітчизняних газосховищах, ситуації на кризових ТЕЦ тощо.

«Ситуація непроста. Все, що необхідно, аби перезимувати, ми зробимо. Але при застосуванні плану «Ч» нам треба буде суттєво скорочувати обсяги споживання газу, аби не дати замерзнути країні», — цією лаконічною фразою глава уряду передав слово віце-прем’єр-міністру — міністру регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Володимиру Гройсману. За словами високопосадовця, Україна в технічному плані готова пройти цей опалювальний сезон на 90%. Водночас, штаб з проходження опалювального сезону працює в складних умовах. «Опалювальний сезон буде надзвичайно складний. Ми не контролюємо ситуацію у Донецькій і Луганській областях, тому не можемо спрогнозувати там технічний стан підготовки», — резюмував він. Серед проблем: баланс газу і кількість вугілля. Щодо можливих загострень ситуації на енергетичному ринку днями з американськими партнерами проведено переговори. Тож до 10 жовтня урядовець обіцяє підготувати план відповідних дій і презентувати їх Кабміну.

Окремої уваги потребує система надання субсидій і соціального захисту. Цим питанням опікуватимуться в усіх регіонах спеціальні групи.

А вже наступного року планується змінити систему утримання та обслуговування вітчизняних автомобільних доріг у зимовий період. Після того, як його відомству вдасться переоснастити «Укравтодор». До речі, ця структура вже запасається соляною сумішшю, необхідною для утримання доріг в належному стані.

Підготовка до зими залежить від кожного з нас. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Газова «картина дня»

Про невиконання областями (зокрема Дніпропетровщиною, Миколаївщиною, Одещиною, Полтавщиною, Рівненщиною, Тернопільщиною, Хмельниччиною та Черкащиною) та навіть перевищення встановлених лімітів, прописаних в урядовому плані щодо скорочення використання газу, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Нинішньої економії запасів газу вдалося досягти лише за рахунок скорочення його використання на Донбасі.

У зв’язку з цим керівники ОДА повинні до 1 жовтня скласти списки соціально значущих споживачів газу (крім населення) для вивчення черговості запровадження певних обмежень на споживання та відключення у випадку його дефіциту. А потім направити його в Антикризовий штаб для вивчення черговості обмежень і відключень. «Ми можемо очікувати різких перепадів температур, і це необхідно для того, щоб ми могли знати, кого відключати, а кого ні», — пояснив міністр.

Загалом для проходження опалювального сезону Україні потрібно близько 32—33 мільярдів кубометрів газу починаючи з вересня. Наразі у вітчизняних ПСГ зберігається близько 16,5 мільярда кубометрів. З жовтня по березень наша країна може отримати через реверс зі Словаччини 5,9 мільярда кубометрів газу, а власними зусиллями можна видобути не менше 10 мільярдів кубометрів.

«Країні не вистачає близько 4—5 мільярдів кубометрів газу», — резюмував Юрій Продан.

Вже потім він додав, що Росія не прагне компромісу в газових переговорах з Україною. Однак у п’ятницю в Берліні наша сторона все ж шукатиме точки дотику.

Арсеній Яценюк до вищесказаного додав лиш те, що Україна і не покладає великих надій на домовленості з Росією щодо зниження ціни на природний газ. А відтак за жодних обставин не відкликатиме заяву до російського «Газпрому» з Арбітражного суду Стокгольма.

Окрім цього, Юрій Продан запропонував Арсенію Яценюку встановити ринкову ціну на газ для населення у разі перевищення норми. За підрахунками Мінпаливенерго, це дасть змогу заощадити 1,5—2 мільярди кубометрів газу в зимовий опалювальний сезон (населення у цей період споживає близько 12 мільярдів кубометрів).

Днями вирішуватиметься й доля хімічних підприємств. Аби вони не використовували газ, який знаходиться у сховищах, а шукали альтернативні види поставки газу. Такий крок зекономить для країни 1,1—1,5 мільярда кубометрів газу.

Якщо так можна сказати, оптимістичною новиною є наявність запасів ядерного палива на атомних електростанціях України до вересня 2015 року. А ще українська сторона уклала угоди на імпорт вугілля. Так, з території Південно-Африканської республіки нам має надійти мільйон тонн вугілля, а до кінця 2014-го загалом планується поставити 5,6 мільйона тонн. У такий спосіб відомство компенсує дефіцит своїх запасів.

Ощадливий реверс

Про загальну заборгованість споживачів перед НАК «Нафтогаз України» на рівні майже 40 мільярдів гривень розповів керівник її правління Андрій Коболєв. З цієї суми 20 мільярдів гривень є боргами підприємств ТКЕ. За його словами, наразі природний газ закачується до підземних сховищ, однак постає інша проблема — курсова різниця, яка впливає на загальний фінансовий баланс НАК «Нафтогаз» і становить вже не менше 9 мільярдів гривень.

До речі, завдяки купівлі реверсного природного газу із країн Євросоюзу наша країна заощадила 500 мільйонів доларів. «Думаю, ми переплатили б не менше, якби закуповували газ у Росії. Реверсна ціна — менша за 385 доларів. Влітку вона була дуже низькою», — заявив Андрій Коболєв.

Однак, зважаючи на складну ситуацію в газовому секторі, він не виключає повного відключення транзитного потоку природного газу в Європу з боку Росії. Звісно, що такий крок нашого північного сусіди вплине на реверсні потоки блакитного палива й до України.

Паніка й спекуляція

Дещо відійшовши від газової теми, Прем’єр-міністр пообіцяв разом із Національним банком зупинити неадекватні валютні стрибки. «За останні три місяці загальний обсяг продажу валюти на ринку становив 14,3 мільярда доларів. Валюта є. Імпорт впав на 33%. А це те, на що треба купувати валюту і платити. «Нафтогаз» виходив на ринок в обмеженій кількості. Ми справлялися самостійно», — наголосив він.

Головним індикатором валютного ринку назвав торговельне сальдо. Торік його показник становив «мінус» 6 мільярдів доларів, а цьогоріч дійшов позначки «плюс» мільярд. «Курс повинен не падати, а зміцнюватися. І в мене зараз іншого пояснення, окрім як того, що відбувається з одного боку, паніка, а з іншого — спекуляція, немає», — резюмував глава уряду.

Підбиваючи підсумки роботи, Арсеній Яценюк розповів, що Кабінет Міністрів розпочинає програму кредитування населення на придбання енергозберігаючих котлів. Відтак, до кінця 2014-го 33 тисячі домогосподарств зможуть отримати кредити і урядову компенсацію (до 20% вартості котла) на його заміну.

А до дня виборів Прем’єр закликав Верховну Раду ухвалити законопроекти щодо стимулювання інвестиційної діяльності в сфері видобутку природного газу. Передовсім, вони стосуються угод про розподіл продукції з компаніями «Шелл» і «Шеврон».