За певний час Україна проведе конференцію Європейського Союзу в Ялті. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав виступ у ході одинадцятої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) «Нова Україна, нова Європа, новий світ: розбудова та захист».

Останні шість місяців він назвав нелегким часом. Джерелом енергії для реформ і змін вважає потужну волю українського народу та бажання мати нову країну. Арсеній Яценюк нагадав, що Кабінет Міністрів представив план дій «Відновлення країни». У ньому чітко прописано, що потрібно зробити в сферах енергетики, боротьби з корупцією, податковій, бюджетній, фіскальній політиці. При цьому слід зважати на те, що нинішній уряд працює в режимі воєнного часу. «Доки у нас не буде миру, буде справді важко мати реальні зміни», — сказав Прем’єр.

Арсеній Яценюк виклав перед учасниками зустрічі YES власне бачення виходу України з кризової ситуації. Фото Укрiнформу

Згадав він і про головне завдання, яке постало перед ним у перші дні роботи на посаді Прем’єр-міністра, — відновлення переговорів із Міжнародним валютним фондом. «Ми це зробили й отримали підтримку МВФ та Світового банку, — резюмував він. — Але нам довелося ухвалювати пакет заходів із жорсткої економії. Не скажу, що люди були цьому раді, але дуже важливо, що більшість українців сприйняли це. Уряд був змушений закрити деякі пільгові програми, збільшити вартість комунальних послуг, підвищити тарифи, податки і рентну плату».

Окрім цього, за словами Прем’єра, Кабмін досяг частково успіху в дерегуляційних змінах: до парламенту внесено низку антикорупційних законопроектів, виведено з тіні частину економіки. «Нам ще не вдалося викорінити корупцію, змінити зруйновану законодавчу систему — корумпованих суддів, прокурорів і радянського типу міліцію. Це — ключовий порядок денний для наступних реформ в Україні», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Також на проведення реформ впливає підготовка до парламентських виборів. У цьому розрізі йшлося про виключно український політичний стиль, коли всі обіцяють багато чого хорошого та виступають проти всього поганого в країні. Арсеній Яценюк переконаний, що цей політичний цикл країна пройде неодмінно, проте, головне, щоб майбутній склад парламенту і уряд працювали на якісне майбутнє країни.

Вугілля й реверс з-за кордону

«Підтримка народу — це рушій усіх реформ, — вважає глава уряду. — Але коли звичайний українець вмикає телевізор, найперше, що він бачить, — це те, що російські танки ввійшли до Донецька і Луганська, а потім — що уряд пропонує податкову реформу. Цілком нормально, що людям байдуже до податкових реформ, вони думають про свою безпеку. І нормальна реакція будь-якої людини — негайно піти до банку і забрати свій депозит, потім взяти гривню і обміняти на долари свої кошти».

З вуст Прем’єра присутні почули про головний пріоритет не лише для України, а й світу: стримати Росію та зупинити війну. Адже тільки-но війну буде зупинено, наша країна матиме шанс залучити міжнародних інвесторів, відновити довіру до місцевих інвесторів і чітко зосередитися на реформах.

Також Арсеній Яценюк говорив про ведення війни Росією проти України за допомоги політичних, економічних і соціальних заходів. Унаслідок цього наша держава зіткнулася з викликом в енергетичній галузі. Йдеться про  припинення Росією поставок природного газу в Україну кілька місяців тому та нещодавнє зменшення постачання блакитного палива до країн-членів ЄС на 10%. «Ідея полягала в тому, щоб зупинити реверс газу до України, який ми запустили з кількома країнами ЄС, — викрив плани російської сторони глава уряду. — У наших підземних сховищах близько 17 мільярдів кубічних метрів природного газу. Ми імпортуємо вугілля з кількох країн, зокрема з Південно-Африканської Республіки — вперше за 10 років. Якщо нам вдасться відновити правопорядок на територіях, які досі під контролем очолюваних Росією терористів, ми відновимо постачання вугілля з цих районів на українські електростанції».

Ратифікація та імплементація

У ході заходу Прем’єр-міністр пообіцяв імплементувати все, що міститься в Угоді про асоціацію з ЄС, опісля її ратифікації. А відтак — привести все українське законодавство до європейських стандартів. «Уряд готовий прийняти резолюцію з планом дій імплементації Угоди. Ми не чекатимемо», — сказав він.

Важливим моментом є те, що ринок Європейського Союзу відкритий для України. В такий спосіб ЄС підтримав українську економіку.

«Росія хотіла змінити текст Угоди, не дати змоги Україні її ратифікувати і примусити ЄС відмовитися від Угоди. Їй це не вдалося, — продовжив виступ глава уряду. — Зараз від України залежить, чи після ратифікації Угоди ми імплементуємо і виконаємо кожен пункт. Ми готові це робити».

Того ж дня Прем’єр-міністр провів переговори з Президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. Зустріч відбулася за участі Комісара Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле. Сторони обговорювали питання імплементації Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Арсеній Яценюк запевнив високопосадовців у тому, що уряд невідкладно ухвалить рішення та затвердить національну стратегію виконання документа.

Йшлося й про фінансову та енергетичну співпрацю між Україною і ЄС. Арсеній Яценюк високо оцінив роль Президента Європейської комісії у створенні умов для реверсного постачання газу з країн ЄС до України. А ще підтвердив прагнення України домогтися справедливої ринкової ціни на російський газ відповідно до спільних домовленостей уряду і Європейської комісії.

Прем’єр-міністр і Комісар ЄС підписали Угоду про фінансування програми «Підтримка громадянського суспільства в Україні». Документ передбачає фінансування ЄС проектів із розвитку неурядового сектору на суму 10 мільйонів євро.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»