Засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав із сумної пропозиції. Зважаючи на те, що цього дня на Київщині відбувалися похорони Миколи Березового, на яких була й урядова делегація, він попросив присутніх віддати шану загиблому хвилиною мовчання. «Такі трагічні події, на жаль, фіксують останнім часом у багатьох українських родинах. Микола Березовий — чоловік нашої Тетяни Чорновол (урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики) — загинув у бою, як і сотні українських героїв, які захищають Україну та її незалежність», — сказав, не приховуючи смутку в голосі, глава уряду.

Саме ж засідання він розпочав із політичного питання — «так званої гуманітарної допомоги з боку Російської Федерації». Представникам засобів масової інформації, до речі, тільки це й вдалося почути.

Додаткові 10 мільйонів

«Рівню російському цинізму немає меж. Спочатку вони постачають танки, реактивні системи залпового вогню «Град», терористів, бандитів, які розстрілюють українців, а потім уже — воду й сіль!», — наголосив Прем’єр.

У фонді Гуманітарного штабу допомоги жителям Донбасу є близько 6 мільйонів доларів, зібраних спільно з міжнародними партнерами нашої країни. Ці кошти перебувають в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців. «Уряд та Президент — ми постачаємо товари першої необхідності у всі визволені від терористів території. Ми як Українська держава забезпечували і здатні забезпечити своїх громадян! Саме тому Кабінет Міністрів додатково виділяє 10 мільйонів гривень на закупівлю товарів першої необхідності», — означив позицію Арсеній Яценюк.

А потім додав, що будь-які види гуманітарної допомоги наша країна може приймати виключно в межах міжнародного права і лише від Міжнародного комітету Червоного Хреста. У найкоротші терміни Міністерство інфраструктури, Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство внутрішніх справ сформують чергову «колону гуманітарної допомоги» (за даними Прем’єра, 270 тонн необхідних для виживання жителів Донбасу харчів та речей уже передано в найбільш потерпілі території). Працюватиме разом із відомствами, тобто контролюватиме передачу товарів першої необхідності мирним жителям сходу, і віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. До представників Червоного Хреста Прем’єр звернувся вже з проханням допомогти вітчизняній владі довезти ці гуманітарні вантажі безпосередньо до людей. Кажучи це, глава уряду зважав на те, що найбільш критичні для виживання містян території контролюють терористи, яких підтримує Росія. «Краще б вони свої майже 300 КамАЗів прислали порожніми — забрали б своїх бандитів назад. І тоді не треба було б надсилати жодної гуманітарної допомоги», — резюмував Арсеній Яценюк.

Інформації все ще бракує

До слова, координатор з питань зв’язків з громадськістю Міжнародного комітету Червоного Хреста в Києві Андре Лерш на час верстки номера не мав інформації про місцеперебування російського конвою з гуманітарною допомогою та даних про її повний вміст. За його словами, комітет отримав два офіційні повідомлення від Російської Федерації. Перше з них було підтвердженням того, що конвой гуманітарної допомоги із 280 вантажівок прямує до України. За кілька годин у Женеву надійшло друге офіційне повідомлення від РФ. «Ми одержали загальний опис вмісту вантажу, але ми потребуємо точнішої інформації. Отже, чекаємо точнішого опису вмісту, точного списку всіх товарів вантажу, а також інформації про те, як це все запаковано», — передає слова посадовця УНІАН.

А в Раді національної безпеки і оборони України взагалі не знають, де нині перебуває та до якого з прикордонних пунктів прямує російський гуманітарний конвой. Під час брифінгу речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко лише дав зрозуміти, що Червоний Хрест отримує інформацію від країн-донорів, які висловили бажання допомогти. Вантаж потрапляє після прибуття у транзитну зону, де його перевіряють на якість, а потім доставляють до місця призначення.

Тим часом Інтернет-мережу облетіла новина від керівника Харківщини Сергія Балути. На своїй сторінці у Facebook він написав про те, що гуманітарний вантаж з Росії не перетинатиме кордон його області. Йдеться про пропускний пункт «Плетенівка» у Вовчанському районі. Там працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій уже згорнули табір і склад, а прикордонники і правоохоронці — зняли оточення. Тож достеменно не було відомо, куди саме російська сторона розверне свою «гуманітарку». Одне із припущень — пропускний пункт у Луганській області «Ізварине».