Брифінг у стінах Українського кризового медіа-центру Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк давав у два акти — українською та англійською мовами, зважаючи на неймовірно велику кількість присутніх того дня у прес-центрі представників закордонних ЗМІ. 

Свою промову розпочав з останніх даних, отриманих від Державної служби з надзвичайних ситуацій. Так, знайдено 272 тіла жертв авіакатастрофи Боїнга-777 Малайзійських авіаліній, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, з яких 251 не перебуває в рефрижераторах на залізничній станції міста Торез.

«Ми відправили 2 ешелони по 4 вагони, аби мати можливість вивезти тіла загиблих людей. Однак керовані Росією терористи не дають полишити станції та доставити тіла у визначене місце», — розповів глава уряду.

За його словами, безпосередньо в операції задіяно 810 осіб, з яких 355 — представники ДСНС. «Наша позиція незмінна: всеосяжне прозоре і повноцінне міжнародне розслідування. Україна готова передати координаційну роль щодо розслідування трагедії нашим західним партнерам. Королівство Нідерланди може очолити цей процес у чіткій координації з українськими структурами і всією міжнародною спільнотою», — наголосив Прем’єр.

У такий спосіб він дав зрозуміти, що уряд готовий транспортувати тіла жертв катастрофи малайзійського Боїнга-777 у Нідерланди для проведення незалежної експертизи. «В Амстердамі одна з найбільш досвідчених клінік, яка проводить судово-медичні експертизи. Російський уряд нічого не зробив, щоб надати можливість правоохоронним органам, ДСНС і міжнародному співтовариству безперешкодно дістатися до місця катастрофи. Лише завдяки неофіційним перемовинам нам вдалося зібрати тіла і частину доказів щодо цієї жахливої трагедії. На даному етапі в нас нема сумнівів, що спричинив падіння літака ракетний удар, скоріш за все, це зенітно-ракетний комплекс «Бук-М1». Керували й оперували такою системою не п’яні проросійські терористи, а фахівці. Їхні навчання відбувалися на російській території», — розкрив факти Арсеній Яценюк.

Він повторив, що цей міжнародний злочин проти людяності має розслідувати міжнародна комісія. Передовсім Нідерланди як країна, що постраждала найбільше. А передачу головних важелів керування розслідуванням він назвав гуманітарним жестом, який відіграє не останню роль у незалежному оцінюванні ситуації.

До слова, Прем’єр уточнив, що українська сторона реагує найбільше не на погрози сепаратистів, а на заклики та прохання, які лунають від голландської сторони. Закордонним журналістам йому навіть довелося пояснювати, що люди, які заявляють про управління територією східної України, є не ополченцями, а російськими розвідниками-бойовиками.

Що ж до  російського уряду, то Арсеній Яценюк  не очікує жодних позитивних кроків. «Володимир Путін має розуміти, що «досить» — це «досить». Це не просто конфлікт між Україною і Росією, а міжнародний глобальний конфлікт. Після того, як збито літак, очікуємо, що російський режим зніме напругу в регіоні, забере своїх агентів, дотримуватиметься міжнародного права і міжнародних зобов’язань. А ще подасть всю інформацію, всі докази, які має, аби світова спільнота отримала реальну картину того, що трапилося», — наголосив Прем’єр.

Говорячи про необхідність провести слідство у найкоротші терміни, він повідомив, що кілька годин раніше у Харкові приземлився президентський літак із 31 міжнародним експертом на борту. Це 23 голландські, 2 німецькі спеціалісти, 2 — зі США, 1 — з Великобританії, 3 — з посольства Австралії.

Відповідаючи на запитання, чого українська влада очікує від Німеччини, Арсеній Яценюк наголосив, що наш Президент та уряд мають постійні зв’язки з керівництвом цієї країни. Українська сторона хотіла б, щоб у Європі відчули глобальну загрозу і консолідувалися: «Росія — це порушник міжнародного рівня. Тож в інтересах світу взагалі зупинити цю агресію, зберегти мир і відновити міжнародне право й порядок у Європі, а не тільки на території східної України».