На традиційний звіт новообраного уряду за перші сто днів діяльності у Клубі Кабінету Міністрів зібралося чимало представників засобів масової інформації. За операторами телекамер не було видно членів уряду, які разом із Прем’єром прийшли розповісти, що вже зробили і над чим працюють нині.

Першим узяв слово Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він нагадав,  що новий уряд сформовано за новою Конституцією, новими принципами, і він виконує дуже складну роботу в надскладній ситуації. Цей колегіальний політичний орган призначав не Президент, а Верховна Рада, коаліція із п’яти депутатських фракцій. І дарма що раніше хтось працював у бізнесі, а хтось був чиновником чи політиком. Нині всі об’єдналися в одну-єдину команду — команду українського уряду.

«Цей уряд разом із парламентською коаліцією і Президентом створив єдину команду, — наголосив Прем’єр-міністр,  — яка зіткнулася з неймовірними викликами для країни і працює 24 години на добу сім днів на тиждень. Робить усе, що їй під силу, аби фінансувати армію, стабілізувати економіку, провести реформи в усіх сферах українського життя, виконувати угоду про європейську інтеграцію і спільно боротися за наше майбутнє — майбутнє кожного українця і нашої держави в цілому».

Він подякував усім членам уряду, які «прийняли дуже відповідальне рішення в своєму житті — стати до лав боротьби за нашу незалежність, за нову Україну, за свободу, за реформи і зміни в країні», й відзначив роль коаліції в ухваленні найважливіших рішень, від яких залежить життєдіяльність країни. Не приховуючи того, що певні проблеми у цій співпраці є, глава уряду акцентував не на них, а на тому, що парламентарії та урядовці завжди знаходять спільну мову, якщо йдеться про надважливі державні справи.

Урядовці завжди знаходять спільну мову, якщо йдеться про надважливі державні справи. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Роботи вистачить усім

Російська агресія, втрати економіки б’ють по кишені кожного українця. За таких умов уряд робить усе можливе, щоб Україна втрималася на плаву, і не переймається ні своїми рейтингами, ні популярністю. І добре розуміє, що проведення кардинальних реформ у короткотерміновій перспективі не надає політичних плюсів тим, хто їх втілює в життя.

Роботи більш ніж достатньо. Воєнні дії на сході, мільярдні витрати на армію, знищена інфраструктура, мільйон переселенців, втрата території та 20% економіки. А ще енергетична залежність, закриття російського ринку, мільярдні державні борги і тяжкий спадок — тотальна корупція в системі державної влади. Усе це далеко не весь перелік викликів, які треба долати водночас.

За таких умов, вважає Прем’єр-міністр, урядовці не мають права бути політиканами. Порівнявши сьогоднішню Україну з тяжкохворою людиною, він пояснив, що знеболення тут не зарадить. Потрібно правильно встановити діагноз і пройти курс лікування. Це єдино правильний шлях стати здоровим. Саме його обрав уряд для того, щоб реанімувати країну.

Прем’єр перерахував те, що вже вдалося зробити: від створення єдиної, спільної з Президентом і парламентом команди, яка зуміла в цей складний час виплачувати пенсії, зарплати, соціальні виплати, провела перший етап податкової реформи та бюджетної децентралізації, до схвалення бюджету, в якому понад 5% спрямовано на фінансування армії, що обороняє не лише свою державу, а й європейську безпеку і світовий порядок.

«Хочу звернутися з великим проханням до українського народу, — сказав глава уряду. — Усвідомлюю, що є великі очікування. Усвідомлюю, що дуже складно і важко, що хочеться, щоб було швидше й краще. Але прошу витримки, терпіння і єдності». Вони знадобляться кожному, адже попереду випробування підвищеними тарифами на енергоносії. Іншого варіанта немає, аби впоратися з цією проблемою. Тож уряд зробить усе можливе, запевнив Арсеній Яценюк, щоб найнезахищеніші верстви населення не платили більше, ніж нині.

Пріоритети кожного міністра

Що робитиме кожне міністерство, щоб здолати виклики сьогодення, розповіли присутні у залі міністри. До слова, потому протягом двох тижнів усі вони проводитимуть прес-конференції, щоб ще докладніше презентувати і дати вичерпні відповіді на запитання, які турбують українське суспільство.

А вчора віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко розповів про те, що зроблено у сфері його відповідальності. Передусім наголосив на реформах з децентралізації влади. На місцевий рівень передано не лише повноваження, а й ресурси. Завдяки цьому громади отримають додатковий ресурс обсягом 26 мільярдів гривень. Найперше йдеться про ті громади, які хочуть розвиватися, об’єднуватися. Саме вони одержали конкретні фінанси і конкретний інструмент, сказав Геннадій Зубко і наголосив, що уряд, попри всі складнощі, знайшов 3 мільярди гривень для фонду розвитку регіонів, що стане додатковим ресурсом для них.

Серед пріоритетів міністерства — і програми енергоефективності, які виходять на рівень питання національної безпеки, і економії коштів домогосподарств. Він нагадав, що вже ухвалено рішення про компенсацію 20% на придбання негазових котлів. Невдовзі ухвалять рішення про 30% компенсації на утеплення індивідуальних будинків і 40% компенсації витрат на утеплення багатоквартирних будинків.

Міністр фінансів Наталія Яресько зазначила, що головним викликом упродовж 100 днів для міністерства була стабілізація фінансової та банківської системи. На цьому шляху вже здійснено вагомі кроки. Ухвалено державний бюджет, що дало змогу зменшити дефіцит сектору загального державного управління. Досягнуто домовленості про надання Міжнародним валютним фондом нової програми розширеного фінансування, в межах якої наша країна одержить 17,5 мільярда доларів протягом наступних чотирьох років.

«Тепер на порядку денному міністерства питання зниження тиску на державні фінанси з боку державного боргу, для чого ми розпочинаємо консультації щодо його реструктуризації з нашими кредиторами», — анонсувала урядовець.

Зміни до держбюджету на 2015 рік дали змогу забезпечити витрати на підвищення обороноздатності України на рівні 5,3% ВВП і підвищити захист найнезахищеніших верств населення за допомогою субсидій для компенсації наслідків підвищення тарифів на газ і тепло, які становлять 24,4 мільярда гривень. Якщо раніше на таку компенсацію могли розраховувати близько мільйона сімей, то тепер — майже 4 мільйони.

У подальшому міністерство робитиме все можливе для зменшення дефіциту держбюджету, реанімування економіки і підвищення добробуту народу. Найперше ж слід допомогти тимчасово переміщеним особам та відновити інфраструктуру підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей.

Дипломатія додає обертів

Українська дипломатія намагається залучити всю можливу допомогу і переконати весь цивілізований світ у тому, що потрібно допомагати Україні, наголосив під час урядового звіту міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Не підтримуючи України, цивілізований світ зраджує своїм цінностям і своїм принципам. Зараз ми маємо європейську та трансатлантичну єдність, унікальний пакет фінансової допомоги, готовність підтримувати реформи в Україні», — заявив очільник зовнішньополітичного відомства.

За його словами, особливу увагу Україна приділяє співпраці з НАТО. «Наша мета —  реформувати  безпековий і оборонний сектор так, щоб він мав стандарти НАТО і відповідав їм», — додав міністр.

А міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус анонсував зміну процедури приватизації держпідприємств.

Ситуація з реформою держпідприємств досі погана, адже більшість держкомпаній управляється в інтересах конкретних фізичних осіб, а не для держави, для бюджету, для людей. Тож довелося ухвалювати урядову постанову, яка встановлює новий порядок призначення генеральних директорів за прозорою процедурою, а також зобов’язує всі держкомпанії публічно звітувати перед народом. «Бо досі показники їхньої діяльності десь ховалися, хтось їх аудитував — неможливо було в них розібратися», — зазначив міністр. Він наголосив, що інтерес інвесторів до України, особливо до цікавих активів, зберігається високим. «Тому змінюватимемо процедуру й братимемося до приватизації», — заявив Айварас Абромавичус.

Посадовець також докладно поінформував про скорочення апарату очолюваного ним міністерства. До кінця цього року чисельність працівників скоротять удвічі, а кількість функцій істотно зменшиться. Мета — реструктуризуватися і стати сучасним мобільним міністерством економіки європейської країни. Адже цей владний орган нині виступає в ролі координатора багатьох реформаторських підходів у перетворенні уряду.

Заходи контрпропаганди

Сьогодні, 13 березня, буде підписано  угоду між урядами України та США про допомогу в галузі правоохоронної діяльності та кримінальної юстиції. Про це під час публічного звіту з нагоди 100 днів діяльності уряду заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

А міністр інформаційної політики Юрій Стець розповів колегам і журналістам, як переконував іноземні посольства та неурядові організації в тому, що події в Україні почалися з інформаційної війни та в необхідності допомоги його відомству, вказуючи на загрозу негативних наслідків російської пропаганди для них самих.

Урешті, за його словами, європейські лідери погодилися з нагальною потребою створення українського каналу іномовлення, який би розповідав правду про події на сході України, а також російськомовного каналу, який би міг боротися з російською пропагандою.

Очікується, що наступного тижня Міністерство інформаційної політики влаштує докладну презентацію своєї діяльності.

Про практичні кроки на своїх посадах поінформували всі члени Кабінету Міністрів. Основні їхні тези — на стор. 4, 5. 

Лариса ДАЦЮК,
Оксана ГОЛОВКО,

«Урядовий кур’єр»