Візит до Державної фіскальної служби Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка швидше видався інспекцією опісля річної перерви. За цей час посадовці мали виконати щонайменше п’ять урядових доручень: запровадити податкову реформу, зробивши тим самим перший крок до змін у системі оподаткування; дати старт особливій системі адміністрування ПДВ; покласти край відмиванню коштів і корупції на митниці; припинити зловживання в системі органів фіскальної служби.

Одне слово, цю селекторну нараду було присвячено звітам-резюме, які озвучили високопосадовці ДФС. І главі уряду вистачило якоїсь години, аби ознайомитися з документацією щодо проведеної роботи й винести остаточний вердикт.

Арсеній Яценюк дає старт службовому розслідуванню в контролюючих органах. Фото УНIAН

Законність кадрової вертикалі

Керівник ДФС Ігор Білоус говорив про наміри відомства представити у квітні програму реформування, узгоджену з технічними фахівцями Міжнародного валютного фонду. Насамперед — це оновлення кадрового складу за допомогою спеціального проекту пошуку фахівців, створення спеціальних офісів для роботи з фізичними особами, малим, середнім і великим бізнесом.

Разом із Міністерством фінансів ДФС пообіцяла вивільнити благодійну допомогу біженцям від податку на доходи фізичних осіб. У Верховну Раду вже навіть подали відповідну пропозицію. Перелік організацій, які займатимуться гуманітарною справою, визначатиме Кабмін.

«За підсумками року в загальний фонд Держбюджету нам вдалося залучити 14 мільярдів гривень. Обсяги ефективного податкового кредиту сформовано також. А конвертаційні центри й центри, де можна отримати готівку, припинять роботу з 1 липня, після запровадження системи електронних ПДВ-рахунків, — наголосив Ігор Білоус. — 2015 рік буде непростим. Нам слід зробити фіскальну службу ефективною й гнучкою інституцією. Нам потрібна автоматизація, електронізація, якісна й кількісна заміна кадрів».

Амбітна обіцянка Ігоря Білоуса вилилася у формулу: пряме жорстке втручання в роботу структури, персональна відповідальність її керівників, нова ідеологія податкового й митного аудиту.

Підсумував  сказане Арсеній Яценюк: «Усім митникам треба надати звання героїв! У мене в папці зібрано інтерв’ю та звернення тих, хто не боїться написати правду про нинішній стан справ. Якщо прочитати ці інтерв’ю реальних людей в бізнесі, то перші півроку ДФС почала працювати так, як очікували українці після Майдану, а другі півроку — як завжди».

На переконання Прем’єра, в ситуації, що склалася, слід застосовувати не пряник, а батіг. Він не збирається ігнорувати публічну інформацію «потерпілих» у зловживаннях службовими правами у державних фіскальній і митній службах, а також у податковій міліції. А тому дає старт службовому розслідуванню щодо діяльності високопосадовців цих структур. Керівника ДФС Ігоря Білоуса, його першого заступника Володимира Хоменка й заступника Анатолія Макаренка на період розслідування від роботи відсторонено.

За хабар відповідатимуть усі

Уже потім глава уряду попросив підприємців і представників бізнесу: «Допоможіть мені, і я допоможу вам. Мені потрібні конкретні факти. Протягом двох тижнів у щоденному режимі уряд працюватиме з українським бізнесом, щоб встановити конкретні факти зловживання в ДФС, на митниці й у податковій міліції. Це й хабарі за відмивання коштів, покриття лівого імпорту й інші зловживання в системі. Керівники областей так само відповідальні, як і центральне керівництво ДФС. Організовані злочинні угрупування у складі СБУ, митників, прокурорів, міліціонерів займаються як відмиванням коштів, так і «кришуванням» митниці, створенням схем розграбування країни, яка перебуває в стані війни».

Документи, отримані від високопосадовців, Прем’єр ледь не повернув, порадивши показувати їх удома своїм рідним. «Я не вірю жодному паперові. Даю можливість керівництву ДФС довести свою ефективність, якщо вона є. Якщо її доведено не буде, уряд ухвалить усі кадрові рішення по всій вертикалі ДФС».

Керівникам територіальних підрозділів служби глава уряду нагадав про персональну відповідальність за кожен із підпорядкованих їм напрямів. «До вас так само ходять, щоб домовлятися і утримувати схеми розграбування країни», — додав він.

За даними Арсенія Яценюка, аналогічні кадрові очищення відбудуться й у Службі безпеки, Генеральній прокуратурі, Міністерстві внутрішніх справ. Потребу в цьому він пояснив так: «Зараз тих, хто охороняє закон, охороняють від закону. Організовані злочинні угрупування, до яких входять правоохоронці, слід ліквідувати. Однак винен і той, хто дає хабар». Прем’єр-міністр іще раз попросив бізнесменів дати йому змогу встановити законність. «Допоможіть країні у цей складний період, і вам буде легше працювати», — резюмував він.

Відучора розпочала роботу Державна комісія служби розслідування діяльності вищих посадових осіб ДФС. Підсумки цієї роботи підбиватимуть публічно.

PS.  Для Ігоря Білоуса таке рішення уряду стало несподіванкою. Однак голова ДФС заявив представникам ЗМІ, що службове розслідування таки розкриє плюси й мінуси роботи відомства. Принаймні, він за свою роботу відповідати вже готовий.