Кабінет Міністрів передбачив 1,8 мільярда гривень усім підприємствам для компенсації середньомісячної платні мобілізованим українцям. Після того як Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підпише відповідну постанову, міністр фінансів Наталія Яресько профінансує видатки, а міністр соціальної політики Павло Розенко розішле інструкції-листи в регіони та поінформує суспільство про надання цих коштів. Однак на засіданні уряду йшлося не лише про доповнення до пакета соціальних норм. Кабмін вирішив надати 80 мільйонів гривень на проектно-кошторисну документацію Бортницької станції аерації. Тобто 1,1 мільярда інвестиційних доларів, наданих Японією, керівництво держави освоюватиме поступово і за 2,5 року введе в дію нову установку. Пришвидшити процес доручено віце-прем’єр-міністрові — міністру регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Геннадієві Зубку.

Фото з сайту softDLE.com

Спочатку треба заробити

Того дня глава уряду не оминув увагою й трагедію на шахті ім. О. Ф. Засядька в Донецьку. Державна служба з надзвичайних ситуацій і Міністерство енергетики та вугільної промисловості мали відправити гірничорятувальні бригади, щоб витягнути шахтарів із забою й подолати наслідки аварії. 6 бригад по 10 осіб хотіли дістатися на місце вранці, однак російські терористи, як розповів Арсеній Яценюк, не дали змоги цього зробити. «Ми телефонували Юхимові Звягільському, який керував цією шахтою, щоб, використовуючи його авторитет, українських рятувальників можна було пропустити на територію шахти. Але, на жаль, безперспективно. Терористи не цінують людського життя взагалі», — сказав він.

Коли йшлося про економічний блок питань, глава уряду подякував міністрові фінансів Наталії Яресько за спробу «умовити парламентаріїв бодай у першому читанні проголосувати закон, який дає змогу повернути іноземну валюту — мільярди доларів, що залишилися за кордоном, — до України і стабілізувати валютну ситуацію». Він також висловив сподівання, що Верховна Рада пришвидшить розгляд цього проекту закону та підтримає його у другому читанні. «Те, що в компетенції уряду, ми робимо. У нас небагато інструментів впливу на курс національної грошової одиниці, оскільки це виключно в компетенції Національного банку», — сказав Арсеній Яценюк.

Коротко він переказав і суть розмови з міністром фінансів США Джейкобом Лью. Уряд очікує на позитивне рішення міжнародних партнерів щодо фінансової допомоги та надання першого траншу МВФ для стабілізації економіки. У найкоротші терміни після позитивного рішення Ради директорів МВФ Прем’єр уже сподівається отримати додатковий фінансовий ресурс, стабілізувати національну грошову одиницю й державні фінанси.

Окрім цього, уряд затвердив план заходів з чіткого виконання Програми дій КМУ та стратегії розвитку «Україна-2020». Цей покроковий план проведення конкретних структурних реформ, за словами Арсенія Яценюка, уряд реалізовує вже два місяці. Всіх членів уряду він попросив щомісяця розповідати громадськості, що було зроблено, що не вдалося зробити, як уряд виправляє помилки і яких результатів вдалося досягти.

«До тієї когорти людей, які критикують українські реформи, приєднався ще один великий прихильник України на прізвище Путін Володимир Володимирович. Він офіційно почав критикувати наші реформи. Табір критиків зараз має доволі професійного адвоката, який, щоправда, розмовляє російською мовою, — президента Росії», — продовжив тему Прем’єр.

Зі шляху реформ Арсеній Яценюк не сходить. Відверто заявляє, що на першому етапі впровадження складних перетворень люди їх сприйматимуть двояко. Позиція уряду: саме такі кроки — фундамент для подальшого економічного зростання країни, стабілізації, створення робочих місць і підвищення заробітних плат.

«Якщо йтимемо покроково, як зараз, 2016 рік нарешті стане роком відновлення країни. Ми цей шлях спільно з Президентом, парламентом, урядом і народом пройдемо. Усвідомлюю, що прожити на тисячу з гаком гривень зараз дуже важко. Але те, що ми можемо робити, робимо (йдеться про надання субсидій та щомісячну допомогу на дітей із малозабезпечених родин). Ресурсу не вистачає, але якщо економіка поетапно стабілізується, як ми передбачаємо у плані та якщо Путін нам не зриватиме війною й ескалацією наші політичні та економічні реформи, цього року проведемо індексацію грошових доходів населення. Трішки збільшимо пенсії, заробітні плати. Тільки спочатку треба заробити».

Туристи, танки й квитки

Безпеку країни та кордону висвітлено в рішенні уряду припинити чинність угоди між Україною та Росією про малий прикордонний рух. З 16 березня можна буде перетинати кордон виключно через міжнародні пункти пропуску, які контролює вітчизняна влада.

«Це питання контролю за переміщенням громадян, передовсім РФ, — пояснив Прем’єр. — Вони, на жаль, до нас не з туристичною метою приїжджають. У них цікаві туристичні автомобілі — російські танки, та й квитки непогані — російських військовослужбовців. Туристичне агентство — міністерство оборони Росії та тамтешнє ГРУ».

Кадрові питання озвучували вже під кінець виступу. Арсеній Яценюк зачитав інформацію, оприлюднену в деяких ЗМІ. Мовляв, на Південно-Західній залізниці процвітає корупція — її керівник за кошти держави звів спортивно-розважальний комплекс Olympic village. На доручення глави уряду правоохоронні органи повинні порушити кримінальне провадження, а управлінця невідкладно відсторонять від виконання обов’язків. Провівши службове розслідування, Прем’єр сподівається поставити крапку на зловживаннях цього посадовця.

Державна фінансова інспекція також підпаде під службове розслідування. На цей період її голову Миколу Гордієнка буде відсторонено від виконання обов’язків. Претензії Арсеній Яценюк означив у трьох пунктах: необ’єктивне проведення фінансової перевірки ДП «Антонов» («За даними такої перевірки, треба всьому керівництву концерну дати по ордену, щоправда, він на межі банкрутства», — пояснив Арсеній Яценюк); зловживання аудиторів фінансової інспекції під час аудиту державних компаній; брак дієвого контролю за державним майном і державними коштами, який повинна була здійснювати Державна фінансова інспекція». За два тижні він прогнозує призначення на це місце чесної людини, щоб державні кошти «контролював уряд, а винних осіб притягували до відповідальності».

Наостанок він заявив: «Будемо чистити всіх! Нема своїх, чужих. Є або особи, які виконують в цей складний час для країни функцію із захисту держави, із виходу її з економічної кризи, або, можливо, навіть нові люди, але зі старими правилами. Вони будуть зачищені, звільнені та притягнені до кримінальної відповідальності».