На початку другого тайму матчу на «Львів Арені» уболівальники затамували подих. Романа Зозулю збили в карному майданчику, і арбітр призначив пенальті. До м’яча підійшов Андрій Ярмоленко, але його удар прийняла на себе поперечина. Замість цілком комфортної в психологічному плані переваги в два м’ячі ми отримали вкрай нервову другу 45-хвилинку, а також інфарктну кінцівку напруженого поєдинку.

Однак не звинувачуймо одного з лідерів збірної в тому, що він не реалізував стовідсотковий момент. Досить пригадати події, які передували львівській зустрічі. Слід почати з того, що футбольні чиновники УЄФА з якогось дива вирішили провести два тури у відбірній групі С за чотири дні, чого не траплялося раніше.

Про це тренерський штаб нашої збірної і національна федерація знали на початку року. Але замість того щоб розвантажити гравців збірної напередодні важливих матчів проти Білорусі та Македонії, ускладнили життя Євгенові Коноплянці та його партнерам до краю. Ось у якому шаленому графіку довелося провести початок місяця нашим провідним виконавцям. 2 жовтня в Лізі Європи київські динамівці перемогли «Стяуа»: Ярмоленко забив м’яч і віддав дві гольові передачі. 5 жовтня на НСК «Олімпійський» українське класико «Динамо» — «Шахтар». За три дні в Борисові виснажливий поєдинок збірної з непоступливими білорусами. І, нарешті, минулої неділі ще одна гра, в якій не можна було втрачати очки.  Протягом десяти днів кращі гравці провели 4 матчі підвищеної складності.

У такій ситуації можна лише подякувати футболістам «Динамо», «Шахтаря» і «Дніпра», які зуміли буквально на зубах пройти цей шалений відрізок сезону. Окрема подяка Сергієві Сидорчуку, який у другій зустрічі в синьо-жовтій футболці знов відзначився забитим м’ячем. Компліментів також заслуговує Андрій П’ятов, який майстерно виправляв численні помилки нашої лінії оборони. Тепер на рахунку голкіпера донеччан 27 матчів за збірну, в яких він зберіг свої ворота на замку.

— Нашій збірній дісталася непроста група у кваліфікації чемпіонату Європи 2016 року, — зазначив після фінального свистка наставник господарів Михайло Фоменко. — Матч проти Македонії це вкотре підтвердив. Гравці самі ускладнили своє завдання: якщо б реалізували пенальті, події розгорталися б за іншим сценарієм. Щодо кадрових змін, то перебудовуватися потрібно поступово. Не можна прибирати одного форварда та ставити іншого. Таке бажано робити у товариських матчах, адже новачки мають звикнути до нашої тактичної моделі ведення гри.

Несподівано для багатьох таблицю нашої групи продовжує очолювати збірна Словаччини. Ще за 11 хвилин до закінчення зустрічі проти Білорусі на табло світилися цифри —1:1. Однак гості потужно відпрацювали кінцівку і забили два м’ячі. Блискучий матч провів капітан словаків Марек Гамшик. Півзахисник італійського «Наполі» відкрив рахунок, майстерно закрутивши м’яч у верхній кут воріт, а згодом вивів гостей вперед після того, як його партнер Мірослав Стоха влучив у штангу. Крапку поставив Шестак, який вийшов на заміну. Три перемоги поспіль над основними конкурентами — Україною, Іспанією та Білоруссю — дають змогу словакам почуватися досить комфортно.

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до Євро-2016

Україна — Македонія — 1:0

Гол: Сидорчук (45)

Білорусь — Словаччина — 1:3

Голи: Калачов (79) — Гамшик (65, 84), Шестак (90+1)

Люксембург — Іспанія — 0:4

Голи: Сільва (27), Пако Алькасер (42), Дієго Коста (69), Бернат (88)

Група C

                      В    Н   П   М    О   

Словаччина  3    0    0   6-2    9   

Іспанія           2    0    1   10-3  6   

Україна        2    0    1    3-1    6   

Македонія     1    0    2    4-8    3   

Білорусь        0    1    2    2-6    1   

Люксембург  0   1    2    3-8    1 

15 листопада. Люксембург — Україна, Македонія — Словаччина, Іспанія — Білорусь.