В Америці та країнах Європи вже не один десяток років працюють саме сімейні лікарі, і користь від такого підходу до лікування доведено на практиці. Нині зарубіжний досвід впроваджують і в Україні, зокрема у столиці. Про те, що така практика себе виправдовує, кажуть і пацієнти, і лікарі амбулаторії сімейного типу, яка нещодавно запрацювала в Дарницькому районі Києва. 

Правильні акценти

В уряді неодноразово наголошували, що завдання медичної реформи — зробити медицину доступною.

Тож торік відбулися значні зміни в системі охорони здоров’я м. Києва на первинному рівні. Так, продовжено роботу щодо відкриття амбулаторій лікарів сімейної медицини в районах Києва: у листопаді в Дарницькому районі столиці відкрито нову амбулаторію лікарів сімейної медицини. До речі, жоден з тих медичних закладів, які функціонували в районі, не припинив свою роботу. Заплановане відкриття ще двох амбулаторій у Голосіївському і Деснянському районах столиці. Загалом розвиток мережі амбулаторій, за словами столичних посадовців, дасть можливість покращити доступ пацієнтів до лікаря, а лікарів — до пацієнтів.

У пілотному Дарницькому районі міста показники діяльності закладів охорони здоров’я свідчать про те, що профілактичний напрямок і акцент на первинну медичну допомогу обрано правильно. Для прикладу: порівняно з попереднім періодом збільшилась кількість виявлених на первинному рівні хворих на туберкульоз. А кількість хворих із занедбаними візуальними формами онкологічних захворювань зменшилася.

Допомога надійде своєчасно

Впевнений у правильності обраного шляху і лікар загальної медицини Микола Дяченко, який працює в амбулаторії, що нещодавно відкрилася в мікрорайоні столиці Осокорки. Перш за все варто зауважити, що розташована вона в приватному секторі, від якого до найближчого медичного закладу вісім кілометрів. І якщо раніше пацієнти, аби отримати медичну допомогу, змушені були долати цей чималий шлях, то тепер лікар знаходиться поруч. До речі, це вже десята амбулаторія, яка відкрилася в цьому районі Києва за період проведення реформи.

— На мою думку, впровадження інституту сімейних лікарів — хороша справа, — переконує М. Дяченко. — Це доведено Європою та Америкою, де вже давно працюють сімейні лікарі. Адже в такому разі лікар доглядає за людиною з моменту народження і до останнього подиху. Тому добре знає генеалогію сім’ї, алергологію, схильність до тих чи тих хвороб. Проте бажано було б пришвидшити впровадження реформи.

Микола Григорович знає, про що каже. Адже він як сімейний лікар почав працювати ще 1998 року в місті Комсомольську Полтавської області. Саме тоді розпочалося реформування медичної галузі на місцевому рівні. І стартувала реформа у Комсомольську. Тож досвіду у цій справі Миколі Дяченку не бракує. А щоб налагодити роботу столичних амбулаторій Дарницького району, до Києва фахівця запросив голова Дарницької райдержадміністрації Сергій Вітковський.

Хоч амбулаторія відкрилась нещодавно, відвідувачів не бракує. Адже тут пацієнтів не лише оглянуть, а й за потреби можуть провести всі процедури, призначені вузькопрофільними спеціалістами, — зробити кардіограму, щеплення, уколи, крапельниці, поміряти тиск і видати ліки тощо. Також передбачене ведення пацієнтів у денному стаціонарі.

Реформу підтримують і пацієнти сімейного лікаря. Тим більше, що їм є з чим порівнювати.

— Ми вперше звернулися до цієї амбулаторії, — розповідає мама трирічної Насті Оксана Іванова. — І хочу зауважити: я задоволена, що неподалік від нашого дому відкрилась амбулаторія. Ми живемо в приватному секторі, і раніше до найближчого медичного закладу потрібно було діставатися кількома видами транспорту. До того ж лікарі не приходили до нас за викликом, тому коли дитина хворіла, доводилося брати машину і їхати за вісім кілометрів, аби потрапити на прийом. А якщо у дитини підвищувалася температура, ми були змушені викликати швидку допомогу. Тепер цих проблем немає, дуже добре, що медики поряд.

Сімейний лікар знає все про здоров’я родини. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Медикам теж зручно

Зауважимо, що зручно не лише пацієнтам, а й медичному персоналу. Лікар, який працює в амбулаторії на Осокорках, проживає в цьому самому приміщенні. Тобто він отримав не лише роботу. Районна влада допомогла йому вирішити і житлове питання, яке сьогодні дуже актуальне для багатьох медиків.

— Амбулаторія на Осокорках — уже третя в цьому районі, де я налагоджую роботу, — зазначає Микола Дяченко. — Дуже добре, що в Дарницькому районі медичні послуги максимально наближують до людей. Це вигідно і людям, і державі. Пацієнти можуть своєчасно отримати допомогу і не займатися небезпечним самолікуванням. Адже якщо людина може прийти до лікаря, де її оглянуть і нададуть своєчасну допомогу, то хворобу лікуватимуть на початковій стадії. До того ж хворі рідше викликатимуть швидку допомогу, а це означає, що кошти, які держава мала б витратити на оплату виклику, будуть спрямовані на інші нагальні потреби медицини.

У майбутньому амбулаторія зможе обслуговувати до 10 тисяч населення. Планується, що тут працюватимуть шість лікарів, у кожного буде по дві помічниці — медичні сестри.

Набувши певного досвіду з реорганізації системи охорони здоров’я у двох пілотних районах міста (Дарницькому та Дніпровському) та врахувавши недоліки, фахівці напрацьовану модель поширять на інші вісім районів міста.

ДОВІДКА «УК»

Функціонування відкритих протягом 2010—2013 рр. амбулаторій лікарів сімейної медицини наблизило сімейного лікаря до місця проживання киян та скоротило маршрут пацієнта до лікаря з 5-6 кілометрів до 700 метрів (в середньому).

Створено сучасну матеріально-технічну базу центрів первинної медичної допомоги та амбулаторії сімейної медицини. За кошти державного та місцевого бюджетів закуплено сучасне обладнання й інструментарій.

 Загалом нині в столиці діють понад 240 таких закладів.