Новий театральний сезон Херсонський академічний музично-драматичний театр ім.  М. Куліша розпочав бенефісом свого метра — народного артиста України Анатолія Толока на честь його 75-ліття. Театр широко відзначив ювілей не лише виставами, а й відкриттям на сходах театру Алеї зірок, де першим викарбувано його ім’я. Адже зі своїх ювілейних 50 років творчої діяльності актор 48 віддав саме херсонському театру.

— Анатолій Степанович — це легенда нашого театру, глядачі від нього у захваті. Я завжди почувався як його син, та й для усього колективу він наче справжній батько і наставник, — сказав генеральный директор і худрук херсонського театру Олександр Книга. — Ця сцена прийняла більш як 200 ролей Толока.

У свою чергу актор зазначає, що «за свого життя я вже стільки різних ролей зіграв — не знаю, чи зміг би хто ще на собі такий віз витягнути. Я переграв усе. Дай Боже кожному акторові такої сценічної долі.

Тим часом народний артист і у свої 75 перебуває в хорошій акторській формі і сповнений творчого куражу. У цьому переконалися глядачі протягом трьох вечорів його бенефісних вистав, що пройшли при аншлагах. Привітати його з ювілеєм прийшли очільники місцевої та обласної рад, колеги з інших театрів, творчих колективів, з різних міст. Сцени з вистав за участю Анатолія Толока чергувалися з концертними номерами і жартівливими мініатюрами акторського «капусника». І разом з друзями і колегами згадувалися сторінки довгого творчого шляху…

У дитинстві Толя Толок захоплювався легкою атлетикою, був дуже непоганим воротарем у футбольній команді спочатку заводської збірної, а потім у дублерній команді «Шахтаря». А паралельно разом із братом долучався до художньої самодіяльності — танцював, співав, грав у драматичному колективі. Батьки умовили кинути спорт і піти в артисти. Так брати одразу вступили до Дніпропетровського театрального училища. Коли через чотири роки одержав червоний диплом, одразу почав грати провідні ролі у Дніпропетровському театрі ім. Т. Шевченка, бо Станіслав Станкевич, який виконував їх до нього, перейшов у столичний театр ім. І. Франка.

— Мені поталанило. Я потрапив у театр і одразу одержав бойове хрещення. Нікуди було діватися, — з гумором згадує Анатолій Степанович. А два роки потому його покликали в Херсон.

Анатолія Толока запрошували працювати в Москву, Ленінград, Київ, на Далекий Схід. Та актор не зміг залишити Херсон. Фото надане автором

Природа ніби спеціально створила Анатолія Толока для сцени. Його й називають універсальним актором: з красивою статурою і зовнішністю, пластичний, з унікальним оксамитовим тембром голосу. Він і сьогодні співає так, що зал затамовує подих. А головне — з наполегливим, працьовитим характером. Тому й творчий діапазон його образів навдивовижу широкий: історичні персонажі, герої й негідники, аристократи і селяни. Він був Суворовим, Сталіним і Геббельсом, Тарасом Бульбою, Дон-Жуаном, Д’Артаньяном і Сірано де Бержераком.

Достатньо згадати такі його ролі, як: Іван у драмі «Дай серцю волю», Герствуд у мюзиклі «Сестра Керрі», Цокуль у драмі «Наймичка», Палі Рач в опереті «Циган-прем’єр», Кебот у драмі «Любов під в’язами», Хома Кичатий у драмі «Назар Стодоля», Саватій Гуска у комедії «Гусчин ковчег», Горас «Хелло, Доллі», Ляпкін-Тяпкін «Ревізор», Хазяїн «Дуже проста історія», Осавул Горобець «Страшна помста»…

Його запрошували працювати в Москву, Ленінград, Київ, на Далекий Схід. Та актор не зміг залишити Херсон. Надто полюбив це місто. Якось поділився сокровенним: «У Херсоні мені добре, спокійно, тут мій дім, сім’я. Словом, залишився, і не шкодую. А як я можу залишити свого глядача? У мене є таке правило: навіщо виходити на сцену, якщо не дивувати і не вражати глядача. Глядач мене і виховав, він був мірилом усіх моїх ролей. І — прощав».

А ще Анатолій Толок має унікальне звання — Головний Дід Мороз Херсона. Близько сорока років він кожного Нового року стає зимовим посланцем добра і надії на багатьох міських святах, у дитячих садках, на радіо, у своєму театрі. Його добрий глибокий голос запевняє вже третє покоління херсонців, що попереду буде добро і щастя.

Останнім часом акторською фактурою і майстерністю Анатолія Степановича зацікавився кінематограф. У 2011 році він зіграв циганського барона у телесеріалі «Провокатор», а сьогодні у нього зйомки в новому фільмі — «Маестро».

Нещодавно в одному з інтерв’ю Анатолій Толок сказав: «Навчитися всього неможливо. Тому кожний вихід на сцену — як нова сторінка. І коли зіграно так майстерно, що не видно майстерності, то зіграно талановито. Саме до цього я прагнув усе життя! У мене є одна головна роль — чесного, відкритого і порядного артиста». Цій його головній ролі аплодуємо стоячи.

P.S. Кошти, зароблені на бенефісі Анатолія Толока, передані пораненим бійцям з Херсонщини. 

Галина ЦИМБАЛ 
для «Урядового кур’єра