Захоплення сепаратистами органів влади і відділів міліції у кількох містах Донеччини й Луганщини, що відбулися цими вихідними, і протидія спробам розколоти країну були в центрі уваги засідання Ради національної безпеки і оборони. Більшість інформації закрита для широкого загалу, що й не дивно з огляду на інтереси безпеки.

З коротким повідомленням за результатами роботи РНБО виступив її Секретар Андрій Парубій, оголосивши про початок широкомасштабної антитерористичної операції із залученням Збройних сил.

«Зовнішні агресори дуже цинічно ставлять перед собою мирних громадян, а ззаду стоять з автоматами — ховаючись, як за живим щитом, за жінками, людьми старшого віку, інколи за неповнолітніми. Ховаючись за їхніми спинами, вони здійснюють захоплення адмінбудівель. Це свідчить про те, що їм байдужі доля й життя українських громадян», — сказав посадовець, наголосивши, що зовнішні агресори «однаковою мірою ненавидять усіх нас, громадян України, незалежно від того, де ми проживаємо, — на Донбасі чи у Львові».

На сході України люди сповна відчули «братерську любов» північних сусідів. Фото з сайту image.tsn.ua

Ворожість камуфляжем не прикриєш

Найголовнішим результатом засідання РНБО стало звернення до народу в.о. Президента, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова. Він визнав, що терористичні загони працюють під наглядом Російської Федерації: «Особливо небезпечно це відбувалось у місті Слов’янськ, де працювали одягнені в російський камуфляж та озброєні російськими автоматами професійно підготовлені злочинці».

Там з автоматичної зброї обстріляно колону правоохоронців, які мали завдання захистити громадян. Злочинці прикривалися живим щитом з місцевих жителів, обдурених російською пропагандою.

Під час цієї операції загинув капітан спецпідрозділу СБУ «Альфа» Геннадій Біліченко, тяжко поранено командира «Альфи» полковника Кузнєцова та полковника СБУ Куксу. Також поранення дістав співробітник МВС Селіхов.

«Кров українських героїв пролилася за нашу землю, за єдину, суверенну, неділиму Україну, — наголосив Олександр Турчинов. — Кров пролилася на війні, яку проти України веде Російська Федерація... Це не війна між українцями. Це штучно створена ситуація протистояння, яка має на меті послаблення і знищення самої України».

Він також оголосив про початок широкомасштабної антитерористичної операції із залученням Збройних сил, запевнивши, що влада не дасть Росії повторити кримський сценарій на сході країни. А для тих, хто не стріляв у силовиків, хто склав зброю і залишив захоплені адміністративні приміщення до вчорашнього ранку, Олександр Турчинов дав гарантії незастосування відповідного покарання за вчинені дії.

Погодився він і розглянути питання істотного розширення повноважень регіонів, широкої реформи місцевого самоврядування та оновлення влади на місцях.

«Я звертаюся до всіх співвітчизників на сході нашої країни — не будьте інструментами в цинічній чужій війні проти власної країни. Не підтримуйте тих, хто хоче зруйнувати мир і спокій, штовхає ваш регіон у безодню економічної катастрофи, у безодню громадянського протистояння. Я звертаюся до тих, хто хоче захистити Україну, — підкреслив Олександр Турчинов. —  Нині головне — не дестабілізувати ситуацію, не підігравати ворогу та його агентурі, мета яких — зірвати вибори, повалити владу, створити ситуацію хаосу й некерованості».

Зміцнення силового блоку

Із відповідною заявою виступило і вітчизняне МЗС. «У східних областях України російські спецслужби та диверсанти розпочали перехід до широкомасштабної сепаратистської операції з метою захоплення влади, дестабілізації становища із загрозою для життя громадян України, а також відокремлення цих регіонів від нашої держави, — повідомляє прес-служба відомства. — У Міністерстві закордонних справ є всі необхідні конкретні докази причетності спеціальних служб Росії до сепаратистського заколоту і захоплення державних установ на сході України. Відповідні свідчення й докази будуть представлені міжнародному співтовариству на зустрічі 17 квітня у Женеві.

Вчора відбулося засідання Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів Верховної Ради, де Олександр Турчинов припустив, що в разі ухвалення парламентом рішення, разом із президентськими виборами може бути проведено референдум щодо унітарності України. При цьому він переконаний, що переважна кількість українців висловиться за неподільну незалежну демократичну й унітарну Україну.

Він також висловив переконання, що найближчим часом ситуацію на Донбасі за підтримки місцевого населення буде повністю стабілізовано. А розпочата антитерористична операція, за його словами, «повністю відповідає українському законодавству, зокрема законодавству, яке регулює діяльність держави у боротьбі з тероризмом».

Одним з її етапів стане зміна керівництва силових структур та оновлення їх складу у східних і південних областях. Уже призначено нового керівника Антитерористичного центру при СБУ, яким став Василь Крутов. При цьому про запровадження в регіоні надзвичайного стану не йдеться, адже в такому разі існуватиме велика вірогідність зриву виборчої кампанії і самих президентських виборів в області, що, власне, і входить до намірів кремлівських аналітиків.

Учора озброєний загін так званих сепаратистів, більше схожий на чітко організоване військове формування, після тривалої облоги захопив міськвідділ міліції у Горлівці на Донеччині. Захоплено й будівлю міськради у Жданівці. У Луганську ж проросійські активісти під час пікетування облдержадміністрації висунули низку вимог. Зокрема про вихід з-під підпорядкування центральній владі та припинення антитерористичної операції. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»