Южно-Український енергетичний комплекс виконав виробничий план 2014 року на 102,3%. Виробіток усіх трьох електростанцій, що входять до складу енергокомплексу на Південному Бузі, перевищив річне планове завдання.

Южно-Українська АЕС виробила 19 мільярдів 624,8 мільйона кіловат-годин, на Ташлицькій ГАЕС план перевиконано майже на 4%, а на Олександрівській — на 23,3%.  Коефіцієнт використання встановленої потужності енергоблоків АЕС становив 74,68% (за плану 73%).

Ювілей

 У січні 2015-го виповнилося 30 років з дня пуску другого енергоблока Южно-Української АЕС. Три десятиліття тому прилади його блочного щита управління зафіксували синхронізацію з енергосистемою країни та виробіток перших кіловатів, що засвідчило народження в Україні нового атомного мільйонника.

Цій події передували майже 1000 напружених днів і ночей будівельників, монтажників і наладчиків — усіх, хто наближав дату пуску другого енергоблока на южно-українському майданчику. Офіційним початком робіт зі спорудження блока №2 ЮУАЕС вважають липень 1981 року. Проте ще до цього, у вересні 1979-го, було виконано фундаментну частину під його реакторне відділення. Уже під час будівництва першого енергоблока було проведено підготовку для зведення другого. Завдяки цій обставині, а також набутому в процесі спорудження мільйонника-первістка досвіду, блок №2 був готовий у півтора раза швидше. З моменту встановлення реактора на штатне місце до його фізичного пуску минув усього рік. Таких результатів в атомному будівництві Радянського Союзу на той час не було.

Черговий атомний енергоблок став результатом праці 13 тисяч людей — фахівців 12 проектних інститутів, 30 будівельно-монтажних і налагоджувальних організацій, більш як 400 підприємств-постачальників. Ініціативу будівельників гідно підхопили експлуатаційники. Освоєння проектної потужності другого южно-українського блока було виконано на три місяці раніше від нормативного терміну.  6 квітня 1985 року його виведено на проектну потужність — мільйон кіловат на годину.

На другий енергоблок чекає продовження життя. Фото з сайту govuadocs.com

Продовжити термін експлуатації

Наступний етап життя енергоблока — комплексні випробування на стовідсотковому рівні потужності (дослідно-промислова експлуатація) — було завершено 12 травня 1985 року. Саме цей день став початком його експлуатації. Через три десятиліття, 12 травня 2015-го, завершиться період його проектної роботи. Проте блок ще повен сил. Дослідження фахівців і досвід розвинених країн свідчать, що, виконавши необхідні заходи з реконструкції та модернізації обладнання, доведення рівня безпеки до сучасних світових стандартів, життя другого мільйонника можна подовжити.

Такий шлях уже пройдено для першого южно-українського енергоблока — термін його експлуатації продовжено на 10 років. Головне завдання, яке колектив ЮУАЕС ставить перед собою на нинішньому етапі, — підготувати і об∂рунтувати надпроектну експлуатацію блока №2. Для цього вже зроблено дуже багато. Так, протягом 2014 року тривала активна робота  з реалізації заходів, спрямованих на підвищення рівня його безпечної експлуатації.  У зв’язку з великим обсягом реконструкційних робіт було збільшено терміни планової ремонтної кампанії. Особливу увагу під час її проведення було приділено постфукусімським заходам, внесеним до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки АЕС після аварії на японській атомній станції. До речі, нещодавно на станції виникла нестандартна ситуація, з якою атомники справилися.

— Три десятиліття історії другого блока Южно-Української АЕС — це приклад повсякденної надійної праці. Наш згуртований колектив неодноразово доводив, що вміє долати труднощі та концентрувати зусилля на досягненні поставленої мети, — зазначає генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко. — Продовження терміну експлуатації другого мільйонника — наше головне завдання  на сьогодні. Впевнений, що ми з ним гідно впораємося, для цього маємо хороші умови. Реалізація планів дасть змогу оновленому блоку-ветеранові безпечно працювати ще не одне десятиліття.

У нинішніх умовах енергодефіциту в Україні 1000 МВт, які щогодини вироблятиме оновлений і доведений до сучасних стандартів безпеки блок №2 ЮУАЕС, стануть значним внеском у зміцнення енергетичної незалежності країни.

За 30 років експлуатації внесок блока-2 в енергетичний добробут країни становив 173 мільярди кіловат-годин. Для виробництва аналогічної кількості електроенергії необхідно було б спалити 64 мільйони тонн вугілля чи 49 мільярдів кубометрів природного газу.